mochamanda

Alla inlägg under januari 2013

Av Malin - 17 januari 2013 11:24

Efter dagis igår tog vi en sväng till lekparken. Rutschkanor, gungor, klättring och annan lek blev det. Även en fikastund med lussebulle och varm choklad. Sedan var det en frusen familj som gick hem och myste framför brasan!

 

ANNONS
Av Malin - 16 januari 2013 00:05

Ammar Lovis och lyssnar på Petra Marklunds "Händerna mot himlen" som är min nya favorit och som därför spelas om och om igen. Jag "spelar sönder" den som min syster A skulle ha sagt. Förstörde uppenbarligen ett antal låtar när vi var yngre genom att låta dem gå på repeat dagarna i ända. Jag tror nästan att hon fortfarande är lite bitter över det. Samtidigt förundras hon över hur jag kan komma ihåg alla låttexter!?

Nåväl. Idag har varit en riktigt bra dag. Jag och mina små slappade järnet fram till efter lunch då vi tog oss ut och till lekparken, där jag förövrigt gjorde premiär för första utomhusamningen. Tror nog att jag lyckades hålla kylan borta. Inga tecken på mjölkstockning än i alla fall. På eftermiddagen fick vi sällskap av M och Isacs dagiskompis L. De små lekte på bra och vi kunde prata på om allt och ingenting. Kvällen avslutades med ett längre samtal till min bästaste E i Göteborg och det är med gott humör jag snart ska somna för kvällen. Tänk att vänner och lite prat kan göra så gott.

Kram och godnatt

ANNONS
Av Malin - 15 januari 2013 20:14

Härom veckan diskuterade vi med en annan småbarnsförälder om barn och sömn. Efter att ha berättat om hur Isac ibland beter sig nämnde den andra föräldern "nattskräck". jag har tänkt tanken tidigare, men inte undersökt det närmre. Idag googlade jag nattskräck och inser att symptomen, om man kan kalla det så, stämmer till punkt och pricka in på Isac.


"Nattskräck kallas det när barnet får ett skräck- eller raserianfall efter det att det har somnat, i regel under de tre första timmarnas sömn. Barnet förefaller vara vaket och kan sätta sig upp eller resa sig i sängen och gråta våldsamt. Det verkar skärrat eller ilsket och kanske ser det ut som om det slåss mot någon eller något. Detta är inte detsamma som en mardröm.


Sådana anfall kan uppträda hos barn från tvåårsåldern och ända fram till tioårsåldern. Ett anfall kan upplevas som dramatiskt och skrämmande för den som ser det, men det är inte något ovanligt fenomen. Vissa barn kan ha ett enstaka anfall, men för andra är det vanligt förekommande.

Anfallen varar i mellan fem och femton minuter. I själva verket är barnet inte vaket utan i djup sömn. Det reagerar inte på dina försök till tröst, utan kommer snarare att försöka knuffa bort dig. Du bör därför inte försöka väcka eller lugna barnet, eftersom det ofta sätter sig till motvärn så att anfallet förstärks. Var närvarande och se till att barnet inte skadar sig. Efter anfallet kommer barnet till ro igen. Ofta somnar det utan att ha vaknat helt. Det är ingen mening att prata med barnet om händelsen nästa dag, för det kommer inte att minnas något av det som hände. Ett sådant samtal kommer därför bara att verka förvirrande." Källa.
 
Första gången detta hände för Isac var för snart ett år sedan. Vi fattade ingenting. Började fundera på om han hade ont någonstans. Men helt plötsligt såg vi hur han slappnade av och han somnade igen. Nästa natt vaknade han jättearg igen och omöjlig att trösta och helt plötsligt tvärvände det och han slappnade av. Sedan dess har det kommit och gått i perioder. Ibland inträffar det flera gånger på en vecka och ibland är det betydligt mer sällan.
 
När det händer nu så vaknar vi av att han plötsligt börjar gråta. Han skyndar sig ner från sängen och ut ur rummet oavsett om han ligger i sitt eller vårt rum. Ofta går han till hallen eller vardagsrummet. Där sitter eller ligger han och kastar och skjuter undan allt som är i vägen och gråter. Om vi närmar oss eskalerar utbrottet och att försöka lugna eller trösta är fullkomligt lönlöst. Jag har dunkat näven i väggen ett flertal gånger av ren frustration över att inte kunna hjälpa. Helt plötsligt klingar det plötsligt av och han tassar in till oss och säger "mysa kudde" eller nåt i den stilen. Han klättrar upp i sängen och lägger sig emellan oss och somnar direkt. Det håller på några i allt från ett par minuter upptill tio minuter, men det känns som en evighet.
 
Efter lite googlande har jag förstått att detta inte är helt ovanligt och viktigast av allt att Isac inte far illa eller mår dåligt av det. Det är det bara vi föräldrar som gör...
 
Två små sömntutor i måndags morse.
Av Malin - 14 januari 2013 11:22

Här kommer en lång minnesanteckning om Isac. Det är så kul för en annan att kunna gå tillbaka och läsa senare och le åt hur allt var nu.


Moster brukar kalla honom för ordningspolisen. Och det är inte helt obefogat. Han har stenkoll på vems grejer som är vems. Har jag Andreas telefon i handen tar han den från mig och ger den till Andreas. "Pappa fån". Mjölken ska ha locket påskruvat och finns det flera mjölkkaronger på bordet ska de stå uppradade bredvid varandra. Han har stenkoll på vems skor som är vems och ställer gärna fram de rätta skorna till sina släktingar när de är på väg hem. När han har ätit ska det först torkas med papper sedan kan vi gå och tvätta honom i badrummet. Om nu inte alla stolar måste skjutas in mot bordet först.


Isac har börjat förstå sammanhanget mellan först och sen vilket underlättar en hel del. Först tvätta händerna sen leka. Först äta mat sen fika. O.s.v Talar man om det tydligt så blir vissa moment lättare i vardagen. Att berätta för Isac vad som kommer att ske är för övrigt viktigt. Överraskar man honom och försöker göra något snabbt tar det oftast längre tid i och med starka protester. Isac tycker att han är en stor kille och vill hellre gå bredvid vagnen än att sitta i. Helt okej för det mesta. Men i bland ska vi kanske gå längre, har bråttom eller av andra anledningar behöver ha honom i vagnen. Talar vi om det innan vi går ner och tar på oss kläderna slipper vi en hel del protester mot att vi när vi är påklädda sätter honom i vagnen utan att ha förvarnat honom en stund innan.


Isac har ett favoritglas. Ett orange glas. "Bulansglas" som han säger. Nör det är smutsigt vill han ha det lila, efter det rosa. Han vill att besticken ska matcha. Har han pinguskeden ska han ha pingugaffeln. Har han elefantskeden ska han ha elefantgaffeln o.s.v Tack och lov att han har börjat förstå att saker kan vara smutsiga och att man därför ibland måste välja till exempel fågelskålen istället för krokodilskålen. Likadant har han en favoritpyjamas med ugglor. Den är förstahandsvalet. När den är smutsig gäller pyjamasen med bland annat elefanter och lejon. Sedan pyjamasen med ambulanser. När det kommer till strumpor så är det bara strumpor med Blixten och Bärgarn som gäller. Ibland ugglor. Ska man få på honom något annat än hans favvoplagg måste man göra något roligt med plaggen. Eller till exempel med upprymd röst säga: "Kolla Lovis har en randig pyjamas. Wow! Ska Isac ockå ha en randig pyjamas!?"


Isac har två små resväskor som tillhör hans duplobuss. Den ena är röd den andra är blå. Dessa kan öppnas och stängas. Men dock är det för svårt för honom att öppna så det får vi göra. Det roliga är dock att jag numera enbart får öppna den röda väskan och Andreas får öppna den blåa väskan. Inga undantag!


Det är roligt att leka med Isac nu. Han lär sig så fort. Visar man honom hur pingvinerna hoppar upp för trappan och sedan åker ner för rutschkanan en gång så härmar han. Tidigare var han fast besluten om att saker skulle vara som dem alltid har varit. Satt pingvinen fast på en legobit när han fick den så skulle den sitta där. Punkt.


Isac vill gärna höra "Mors lilla Olle" när han ska sova. Det underbaraste är att han nu har börjat sjunga med själv. Jag lovar, det finns inget härligare än att höra sitt barn sjunga! Isac räknar gärna saker. 1-9 är inga problem. Men efter nio kommer tretton och efter det tjugo som han säger med stor entusiasm.


Isac har börjat förstärka sina uttryck med ordet "jätte". Slår han i huvudet har han "jättejätteont i huvet." Lovis är "jättetung" o.s.v Han använder även ordet måste. "Måste leka lite till", "Måste bada lite till". Ordet "sista" använder han också, även om han tycker att sista gången är betydligt fler gånger än vad vi tycker.


Han tycker om att ringa till mormor, morfar och moster och blir arg om dem säger att de ska lägga på "Inte trycka knappen" säger han. Han älskar att kolla på filmen Bilar, men varvar med Spöket Laban. Häromdagen ville han också kolla på "Mamma Puh".


Han är tokig i IPaden och kan leka med den hur länge som helst. Att titta på youtubeklipp är det bästa. Det är inte alltid helt lätt att få honom att sluta. Men kan vi få honom att stänga av och lägga bort den självmant är det tusen gånger bättre än när vi måste slita den ur händerna, vilket händer. För det mesta får vi tjata ett tag, men ger vi honom lite tid och förklarar att vi till exempel ska äta så stänger han tillslut av och kommer och sätter sig vid bordet. Men han behöver oftast ett par minuter. Om vin inte väntar och istället sliter den ur händerna. Ja, då har vi en förbannad unge som inte äter iställlet. Typ. Åter igen. Att prata, berätta och ge honom tid att klara av saker själv är nyckeln för att vi ska ha harmoni. Men tålamod och tid är inte alltid tillgängligt! :)


 

Isac är smart, bestämd och fruktansvärt envis. Han är också charmig, känslig och fruktansvärt älskad av alla i sin omgivning. Han är en riktig toppenkille som vi älskar över allt annat. Puss på dig, Isac.

Av Malin - 13 januari 2013 19:53

Ja, det var mottot när Isac ramlat från sin stol och bitit sig själv precis under läppen. Det resulterade i ett jack som vi inte riktigt visste hur vi skulle hantera. Efter ett telefonsamtal till 1177 hade vi en tid på vårdcentralen en dryg timme senare. Precis som vi misstänkte behövdes inga stygn och att tejpa precis under läppen gick inte. Så det var bara att åka hem igen. Gissar att vi idag tillhör kategorin nojjiga föräldrar som det suckas över på kafferasterna. Men så får det va. Better safe than sorry.

Av Malin - 12 januari 2013 22:24

Idag har jag kört lite styrke- och balansövningar här hemma. Svårighetsgraden ökar dock aningen när en tvååring försöker knuffa av en från balansplattan. Tack för hjälpen Isac!

Trevlig lördagkväll! Nu tänker jag se slutet av Sagan om ringen. Kompenserar min korta text med en instagrambild på mig och Lovis. :)

Av Malin - 10 januari 2013 22:54

Efter två bandyträningar, ett lättare konditionspass, ett styrkepass och ett gäng med långpromenader på fyra dagar börjar min otränade kropp bli aningens trött. Det här med lagom ambitionsnivå!? Mina stackars ryggmuskler är helt slutkörda. Det sliter att åka skridskor när bålstyrkan inte riktigt är där den ska. Många plankor och ryggövningar lär det bli framöver kan jag lova! Men det är skönt att vara igång. Jag behöver det och det ger mig energi. Att det dessutom kan hjälpa mig att bli av med några graviditetskilon gör ju inte saken sämre. Har väl sisådär fem-sex kilo kvar att plocka. Kilon som verkar ha satt sig på en plufsig mage. Men något som känns skönt är att jag väger sju kilo mindre nu än vad jag vägde efter Isac vid den här tiden. Det känns ändå rätt gött.
Lite roligare att fastna på 73 än 80.

Annars har jag tillbringat förmiddagen på stan idag. Var i akut behov av en sporttop som liksom passar nu när brösten är lite större än annars. Mina gamla höll på att kväva mig. Kriterierna var en bra sporttop som passar och är på rea. Och jag lyckades. Även om det fick bli en rosa! Inte nog med det så köpte jag mig dessutom en rosa tröja på hm också. Kan inte minnas när jag köpte rosa plagg till mig själv senast och så går jag och köper två på en och samma dag. Överraskade både mig själv och Andreas och säkert fler i min omgivning. Spännande news va!?

Nåja, nu ska jag klura på om och i så fall vad jag ska baka till Andreas kollegor i morgon.

Nattinatti

Av Malin - 9 januari 2013 22:23

Nej, jag vet. Man kan inte skapa energi. Inte fysisk i alla fall. Den kan endast omvandlas från en form till en annan. Men mental energi. Den kan man minsann skapa själv och det har jag gjort idag. Jag vet. Man ska inte betygsätta en dag grundat på hur mycket man har hunnit med. Men visst är det skönt när man har en sådan dag då man får massor gjort.

Jag fungerar som så att jag får energi av att göra saker. Sätter jag mig i soffan efter att jag har lämnat Isac på dagis blir jag kvar där. Jag kommer liksom aldrig igång. Om jag däremot efter lämning tar en extra promenad och fortsätter med att köra styrka hemma ja, då kommer energin och motivationen till att städa och plocka i huset. Detta var precis vad jag gjorde idag och jag sitter därför i ett nystädad hus. Sen att min dotter valde att sova drygt fyra timmar under förmiddagen underlättade givetvis min framfart.

Nöjd och glad kan jag nu gå till sängs för att i morgon vakna upp i ett rent hus. Jag hoppas att jag då kan skapa lite energi till att ta tag i tvätthögen som åter har växt sig stor. Det är faktiskt lite läskigt hur fort den växer!

Fick ett par kommentarer angående Isacs morgonfrisyr och bjuder därför på ett par bilder till. Det är inte för inte som jag har fått köpa balsamspray kan man väl konstatera.

Presentation


Namn: Malin
Ålder: 29 år
Familj: Förlovad med Andreas, mamma till Isac född okt 2010, Lovis född okt 2012 och Molly född juli 2014.
Bor: I en villa i Karlstad.
Arbetar som: VVS-konstruktör på WSP.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ mochamanda med Blogkeen
Följ mochamanda med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se