mochamanda

Senaste inläggen

Av Malin - 15 april 2015 23:02

Just när ögoninflammationen börjar ge med sig så börjar bihålorna att värka. Tack för den liksom. Gör väl som med barnen och lägger till en extra kudde och hoppas på att vakna lite friskare imorgon. One can only hope.

Nu har vi för övrigt låtit Trivselhus stämpla om våra ritningar till bygglovshandlingar. Det var väl nästan så att alla runt omkring oss började ge upp och tro att vi aldrig skulle rita klart. Nu kan vi ju förvisso fortfarande göra ändringar. Hehe. Men faktiskt börjar vi bli rätt nöjda! Tro det eller ej!

Nej nu ska jag och den däringa dunkande kinden försöka sova lite.

Nattinatti

Av Malin - 13 april 2015 23:17

Jag inleder denna vecka med en fin förkylning och ögoninflammation. Ja, det ska väl märkas att man är småbarnsförälder. Sömnen har dessutom varit väldigt bristfällig senaste nätterna på grund av Molly som varit missnöjd och velat bli buren längre perioder mitt i natten. Natten till idag var dock ett undantag och hon somnade om lugnt och stilla efter amningarna.

Och natten till igår så sov Isac och Lovis hela natten båda två för första gången sedan...? Hur länge som helst. Eller nåt. Jihoo, tyckte jag o Andreas. Men Isac var helt bestört när han vaknade och det var ljust eftersom det då var morgon och det var för sent att komma upp och lägga sig bredvid mig.

Isac har börjat mäta kärlek. Mormor och morfar älskar han så mycket så att armarna inte räcker till. Lovis, pappa och Lolly har väl varit runt 5-10 cm när han har visat med fingrarna. Jag har fått en tiondels millimeter. Jag ser liksom ingen glugg när han visar hur mycket han älskar mig mellan sina fingrar. Men för varje natt som han sover en stund bredvid mig så älskar han mig lite till. "Det är kroppen som gör så mamma. Gör den det för dig också?". Igår var hans kärlek till mig uppe i en lång kloss och två korta. Det tar sig.

Jag skrev för övrigt att det var mycket varför från Isacs sida. Kan ge er ett exempel. Vi åkte bil i sju minuter och detta var stora delar av konversationen:

Varför kom mosters bebis ut först?
Varför har du haft bebis i magen?
Bebisar får inte plats i din snippa.
Varför är pappa större än dig?
Varför är det så? (När jag berättade att alla var olika långa)

Varför stängdes bommarna?
Varför är det jättelångt? (Tåget)

Hur lastar man av? (Timret)
Varför väntade bilarna när bommarna har öppnats?
Varför skulle vi vänta tills det slutade blinka rött?
Varför betyder rött och gult att man ska stanna?
Varför får vissa rött och andra grönt?
Varför krockar man då? (Om man inte har trafikljus)
Varför svänger man ibland?
Varför måste det finnas en rondell?
Varför ska vi följa vägen?

Frågorna tar aldrig slut. Aldrig.

Bild från vår lilla hög förra helgen.

Nu ska jag sova! Håll tummarna för en lugn natt. Nattinatti

Av Malin - 9 april 2015 20:32

Vår lilla knodd är nu fyra och ett halvt år. Ett stort litet barn med så mycket tankar och funderingar. Så många frågor. Så mycket varför. Han suger åt sig kunskap och kommer ihåg och kan förklara. Samtalen vi kan ha med honom nu är så fantastiska. Han pratar rent och det märks att han anstränger sig för att prata tydligt. Han lägger också märke till hur andra pratar och kan fråga vart dem kommer ifrån. Han brukar försöka härma en kompis pappa som kommer från Skåne. "Istället för bra säger X:s pappa baa" kan han till exempel säga.


Han är en tålmodig och förstående storebror som tar så fin hand om sina systrar. Med Molly busar han och får henne på gott humör genom bland annat tittut-lekar. Han hjälper till att mata henne och håller koll på att leksakerna inte är för små. Lovis och Isac härjar rätt vilt tillsammans. Det springs och hoppas och kramas/brottas och lyfts. Det blir en del rollekar emellanåt, men endast kortare stunder innan Lovis hittar på något annat. 


Han är fortfarande väldig intresserad av bokstäver och siffror och kan både läsa och skriva några korta ord. Varje dag frågar han hur olika ord stavas. Likaså frågar han om olika räknetal varje dag och ber oss att berätta vad t.ex 10+10+3+1 blir. Frågar vi honom vad t.ex 8+3 blir så har han koll på det. Vissa tal tar han i huvudet och vissa tal behöver han räkna på fingrarna eller liknande. Han har börjat rita saker och hjälper oss gärna med våra husritningar och ritar in dörrar, fönster, bilväg, trottar, äppelträd, balkong, trappa med mera. Han ritar även gubbar och djur.


Han vill gärna kunna saker innan han gör dem, vilket gör att det dröjer innan han törs prova. Det här med att cykla har t.ex dröjt och han har gett upp innan han ens har provat. Men nu har det lossnat. Idag cyklade han (med stödhjul) till förskolan för första gången och sken som en stol och var så stolt när han berättade för sina pedagoger. Det är så härligt att se honom så nöjd när han övervinner svårigheter. Isac är som så att han själv behöver bestämma när saker ska ske. Det går inte att pusha honom. Då går det bara åt fel håll. Istället får vi erbjuda honom gång på gång och inte göra någon grej av det när han inte vill. Den gång han säger ja så gäller det att stötta och heja på och helt plötsligt så bara fungerar det.


Något vi har kämpat med under vintern är kläder. Oj, vad jag har varit envis. Men nu fixar han allt själv med lite hjälp med smådetaljer. Härligt! Helst ska jag lägga i ordning en Isac-gubbe där jag lägger fram alla kläder som en gubbe. Allt från kalsonger till skor och mössa. Då blir det en väldig fart på honom. Dock blir han helt förstörd om Lovis är klar före honom. En gång slet han till och med av henne mössan för att hinna ikapp och förbi. Livet är en tävling. Tydligen. Varje morgon talar jag om att det inte är någon tävling alternativt att vi vinner när alla är klara. Men det biter inte. Stora tårar varje gång Lovis bir klar först.


Han äter ganska bra och provar ändå det mesta som vi serverar. Pasta är väl det som går ner lättast. Pannkakor är också populärt. Rätt klassiskt med andra ord. Lördag är en solklar favoritdag då det är dags för lördagsgodis- lite choklad och kanske en halv zoo-ask. Vad gäller choklad så har han helt klart ärvt sin mammas passion och han slukar all sorts choklad utan stopp. Risi frutti är favorit om han får önska mellis och när vi härom veckan tog med honom till Netto för att handla något enklare fredagsmys så valde han yoghurt. Fredagsmyset brukar annars bestå av massa frukt vilket han är tokig i och äter säkert hälften av det som är uppskuret. Smoothie är han också glad i.


Hans favoritplagg är en svart tyllkjol med fladdermöss på. Till den har han gärna strumpbyxor. När vi köpte vårskor häromdagen valde han rosa. Han är trygg och det verkar inte bekomma honom att "killar inte har kjol" eller så har han inte ens reflekterat över det. Oavsett vilket är jag glad för att han än så länge får vara ett barn med alla möjligheter. Att han inte hindras av normer och ideal. Jag är glad för att han får vara sig själv.


 

Älskade storebror. Så mån om alla och ser till att ingen blir glömd. Som en liten vallhund som ser till att alla är med. Du är en så fin liten människa. Vi älskar dig. <3

Av Malin - 3 april 2015 22:46

 

  • Att leksakerna ska få armar, ansikte och ben och börja leva
  • Att lillsyrran ska vakna och klättra upp till honom och börja leka
  • Att lampan ska tända sig själv
  • Att den blå lådan ska rulla ut av sig själv och djuren där i börjar leva
  • Att rullgardinen ska rulla upp sig själv
  • Att kartongerna på garderoben ska ramla ner
  • Att det finns skräp bakom garderoberna som börjar leva och därefter knuffar omkull garderoberna
  • Att någon i en luftballong ska flyga förbi och lyfta upp huset
  • Att mattan ska rulla ihop sig själv

Att försöka förklara för Isac att djuren inte kommer att börja leva eller att lampan inte kommer att tända sig själv är ganska lönlöst. Istället diskuterade vi vad som skulle hända utifall att hans farhågor skulle inträffa. Djuren skulle hoppa på studsmattor på golvet och inte hoppa upp till honom. Mattan rullade nog ihop sig för att den var smutsig och ville bli skakad. Lovis frågade vi om hon skulle klättra upp till Isac och hon svarade som tur var nej. Vi konstaterade att bara Bamse skulle orka lyfta huset och Bamse var ju snäll. O.S.V Kartongerna lyfte jag ner. Efter vårt samtal kändes det bättre och jag lovade att vi kunde prata om detta varje kväll.


Det är inte lätt att vara liten. <3

Av Malin - 31 mars 2015 00:07

Jag tänkte spinna vidare på föregående inlägg om delade magmuskler. Jag vill lära mig mer om vad jag ska göra/ inte göra för att aktivera rätt muskler i magen och få en bättre bålstabilitet. Jag googlar därför i detta nu på ämnet och rubrik efter rubrik slår emot mig: "Bli av med mamma-magen", "Kvinnor vantrivs med sin lösa mamma-mage", "Blir du aldrig av med mamma-magen?"

Alltså, jag verkar tydligen oroa mig över min mage av helt fel anledning. Det här med att jag vill ha en stark kropp och slippa ryggont med mera? Det är tydligen inte så viktigt. Men jag borde träna så att magen blir platt. Det är väl det viktigaste av allt. Helst ska det inte synas att jag har fött tre barn. På mindre än fyra år. Suck.

Okej, missförstå mig inte. Klart jag också vill ha en platt mage. Jättegärna vill jag ha en platt mage. Tyvärr. Jag lever trots allt i dagens samhälle där normer och kroppsideal är djupt rotade. Så trots att jag tycker om mig själv och tar på mig bikinin på badhuset så kommer jag på mig själv med att klämma och dra i magen framför spegeln. Varje dag.

Och det är ju inte så konstigt. När det är vad vi matas över allt och när som helst. Jag googlar på en fysisk åkomma som hindrar mig från att vara så fysiskt aktiv som jag vill, både med barnen och på fritiden (träning). Bland de träffar jag får handlar många om den effekt på utseendet som åkomman får. Och just därför borde jag träna bort den. Så att magen blir platt. Suck.

Av Malin - 28 mars 2015 23:32

Nog för att jag har känt att jag har lite magmuskeldelning efter senaste graviditeten, men så mycket som tre fingrar och dessutom ganska djup? Nja, riktigt så illa hade jag inte trott.

Besökte MammaMage-montern på Barnmässan idag där de undersökte delningen och därefter hjälpte mig att hitta kontakten med rätt muskler och ge tips på övningar som passar mig. Riktigt tacksam för deras hjälp. Det här var helt klart en väckarklocka.

Jag behöver ta tag i detta. Som det är nu avrådde hon mig från löpning och alla typer av träning med högre belastning. Dags att börja i rätt ände och inte bara kasta mig ut som jag brukar. Jag känner att jag är svag i bålen och jag har haft mycket mer problem med ryggen senaste halvåret än tidigare, så det är inte mycket att vänta på. Tre täta graviditeter har satt sina spår och det är dags att ta hand om kroppen nu! Och som sagt- börja i rätt ände och bygga upp inifrån.

Och som ett ganska stort P.S: Mycket trevlig Barnmässa i år! Har ni inte gått dit än så har ni chansen imorgon! Andreas som var lätt motsträvig till att följa med tyckte att det var bra. Vi lyckades tajma vårt besök när den stora massan var på väg hemåt. Barnen var nöjda efter att ha fått hamrat, spikat, sågat, klättrat i hinderbana med mera. Och som sig bör så fick lite mössor, solhattar och annat smått och gott följa med hem.

Två godingar i hinderbanan.

Nej, nu ska jag sova. Lilltjejen här bredvid har de senaste dagarna tyckt att klockan fem är en bra tid att vakna på... Jag håller inte led. Zzzzz

Nattinatti

Av Malin - 26 mars 2015 12:23

Snön fortsätter falla. Våren som var här och vände för ett par dagar sedan känns rätt avlägsen en dag som denna. Men vad passar väl då bättre än att titta igenom bilderna från förra veckans semester uppe i Idre. Vi hade en helt underbar vecka tillsammans med goda vänner. Fokus på barnen och helt utan stress.


Skidåkning, både utför och längd, badhus, lek i luftland och snowracer är några av aktivitetena. En middag åt vi på Värdshuset där en trollkarl stod för umderhållningen. Mycket nöjda barn! Så mycket fotograferande blev det dock inte under veckan. Det var inte direkt så att man hade händerna fria när man försökte lära barnen åka skidor! ;) Men lite lek fångade jag i alla fall. Och ett par videoklipp med mobilen.


               


 


Längtar redan till nästa vinter och dess skidresor. Men vad gäller här på hemmaplan så får gärna våren komma. Snarast!
 

Av Malin - 26 mars 2015 10:15

Okej, vädret utanför behöver vi inte ens nämna. Är det november?? Jag har i alla fall krypit ner under en filt med datorn i knäet för att blogga. Ja, hör och häpna. Det hör inte till vanlighterna numera. Men jag tänkte faktiskt idag presentera lite ritningar. Jag säger inte att det är de slutgiltiga, men inte så långt därifrån. 


   

Ja, ni får nöja er med våra egenhändigt ritade ritningar. De senaste vi har från Trivselhus har vi gjort en del ändringar på. Vad gäller planlösning så är vi hemma. Fönstersättningen är nära, men vi har ett par alternativ som vi funderar över. Framför allt är det fasaden mot baksidan, (fasaden längst ner i vänstra hörnet på bilden med fasader).


Vad händer nu?

Jo, just nu står vi i ritningskö hos Trivselhus. Vi väntar på att få bygglovsritningarna klara. När de är inskickade ska vi träffa köksleverantören för att rita upp köket. När det är klart och bygglovet är godkänt är det dags för slutbeställning hos Trivselhus. I grova drag. Jag ska redogöra för resterande del av processen längre fram, men just nu har vi fokus på ritningarna.


Vi ligger efter i tidsschemat. Helt klart. Men jag gissar att vi inte kommer att bygga allt för många hus i vårt liv och det är en rejäl investering och då måste det få ta sin tid. Och eftersom både jag och Andreas är intresserade och förmodligen lite för noggranna så ja, då tar det ännu mera tid. Och med tre småbarn i huset och minimalt med tid så ja precis, då tar det ännu mera tid. Det är inte ovanligt att vi sätter oss med ritningarna runt halvtio-tio på kvällarna och kör på fram till midnatt. Ibland tidigare ibland senare. Det finns alltid något att fila på. Tur att båda är lika intresserade annars hade det aldrig fungerat. :)


Ha en bra dag i snöyran!Presentation


Namn: Malin
Ålder: 29 år
Familj: Förlovad med Andreas, mamma till Isac född okt 2010, Lovis född okt 2012 och Molly född juli 2014.
Bor: I en villa i Karlstad.
Arbetar som: VVS-konstruktör på WSP.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se