mochamanda

Direktlänk till inlägg 29 maj 2013

Isac två år och åtta månader

Av Malin - 29 maj 2013 11:30

Isac är drygt två och ett halvt år. Hans stora intresse just nu är siffror och bokstäver. Han räknar från ett till tjugo utan problem och känner igen siffrorna när han ser dem. Han kan nästan alla bokstäver och vill gärna "läsa" så fort han ser siffror och bokstäver. Registreringsskyltar på bilar är toppen. Nummer och bokstäver  på hus, postlådor, brunnar med mera är också roliga att spana på. Han börjar upptäcka att han kan själv och vi låter honom försöka så gott det går.


Han är mycket mån om sin syster och har förstått att han kan få henne att skratta genom att till exempel hoppa och busa framför henne. Han har koll på att hon är med och talar om när Lovis är ledsen. Han pussar henne godnatt och ger henne två kramar innan han går och lägger sig.  Han vill dock gärna bestämma vad hon får och inte får leka med. Han kan även vara lite väl "fysisk" med lillasyster både när han vill trösta, busa eller i hans mening tillrättavisa.


Han är lite svårtrugad vad gäller maten och det finns ingen logik i vad han han äter och om han äter. Ibland äter han massor av något vi inte ens trodde att han skulle smaka på och ibland rör han inte favoriträtten. Ibland hugger han in direkt och slevar i sig och ibland tar det en halvtimme innan han helt plötsligt, ur tomma intet, börjar äta. Han älskar i princip allt i fruktväg och smörgåsar säger han aldrig nej till.


Han tycker om att hjälpa till när mamma bakar, chokladbollar är favoriten. Det finns ett avsnitt av Spöket Laban där de bakar chokladbollar, eller kokosbollar som de kallas där. Det avsnittet vill han ofta titta på. Annars har det  inte varit så mycket filmtittande de sista månaderna. IPaden är en storfavorit och den använder han mycket. Han tittar mycket på videoklipp på youtube och det är anledningen till att han är så duktig på bokstäver och siffror. Annars är det mest pedagogiska appar som vi har laddat ner som han använder och tycker är roliga.


Isac skaffar sig fort rutiner som kan vara jobbiga att bryta. Till exempel skulle han ett tag alltid gå först ner för trappan. Nu har vi lyckats få honom att gå bredvid oss och hålla handen. Betydligt säkrare. Han måste slutföra saker som han påbörjat. Att avbryta mitt i något ger protester utan dess like. Det går oftast snabbare att låta honom göra klart än att avbryta och möta protesterna. Att säga till honom att leka/bada sista fungerar jättebra. Det märks på honom att det händer mycket nu och ibland slår det fullständigt bakut om det inte blir som han har tänkt. Tårar, ilska och protester. Det kan inte vara lätt att vara liten alla gånger.


Han förstår när vi sätter stopp, men visar tydligt med hela ansiktet att han är sur. Läppen åker fram och pannan skrynklas ihop. Att han lägger sig på marken när det inte går hans väg blir också allt vanligare. Men överlag är han ändå duktig på att lyssna och förstå var gränserna går.


Han sover hela nätterna, med få undantag, i sin säng. Detta efter en lång period med att ha kommit in till oss på nätterna. Läggningarna fungerar helt okej. Återigen skapar han rutiner som blir viktiga. Ett tag skulle hans 26 böcker staplas i en hög. Sedan läste vi två böcker som han efteråt la som en grund innan han började plocka böckerna från den befintliga stapeln och lägga på de två böckerna (en i taget...) till det blivit en ny stapel. Rasade stapeln eller om han kom på att stapeln stod på fel plats var det bara att börja om. Att bryta honom mitt i en sådan rutin är big no no!


Han är inne i en period där han är rätt hemmakär och säger ibland att han vill gå hem när vi till exempel är i affären. Han pratar också mycket om pappa och längtar efter honom när Andreas är på jobbet. Han är ledsen när jag lämnar honom på förskolan, men kommer igång och leker där efter ett tag.


Det är så underbart att följa hans utveckling och att höra honom sätta ord på saker och ting. Vi märker att han växer och utvecklas varje dag. Han tar efter allt vi gör och härmar allt vi säger. Han börjar bli stor. Samtidigt är det viktigt att vi låtar honom vara liten ibland och att han inte alltid behöver vara en duktig storebror. Istället för att skälla får vi ibland backa ett steg och komma ihåg att även om han inte är yngst i familjen är han fortfarande en liten kille på drygt två och ett halvt år. 


Isac är atletisk och har helt klart fått sin pappas kropp med lång rygg och starka ben. Han älskar att hoppa, är duktig på att klättra och har väldigt bra koll på kroppen. 


Han är så otroligt go och charmig och alldeles unik.


Vi älskar dig så vår finaste lilla pojke.










   



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malin - 5 december 2017 12:44

  I Skutbergets milspår i becksvart mörker trevade vi fram tillsammans. Hand i hand. Och från och med då var det du och jag. Tio år senare händer det fortfarande att vi famlar i blindo, men vi gör det alltid tillsammans.   Tre månader efter vå...

Av Malin - 18 oktober 2017 22:02

Efter att ha gått in på min blogg här efter några månaders dvala inser jag att ni måste sitta där ute alldeles pirriga och fulla av förväntan över hur det egentligen gick med vår gräsmatta!? Jag ska inte låta er vänta längre.   Grä...

Av Malin - 18 oktober 2017 21:08

För dryga veckan sen fyllde Isac sju år. Det är svårt att inte dra till med klyschan om hur fort tiden går! SJU år!Han är tydligen stor nu och använder sig av uttryck som typ, liksom, asbra och coolt. Men den mjuka, omtänksamma killen finns kvar där ...

Av Malin - 19 juli 2017 23:59

    Idag har vi haft en lycklig tjej som strålat ikapp med solen. Hon var så glad över att det var hennes födelsedag. Vi har firat med sång, frukost på sängen, strandhäng och glasstårta.   Molly är vår lilla pratkvarn. Hon är väldigt ve...

Av Malin - 23 maj 2017 23:00

Det går framåt i trädgården och trädäck och gräsmatta känns inte alltför långt borta. Om jag får drömma lite, vilket jag gärna gör, så har vi både trädäck och gräsmatta inom två veckor. Men så vet jag också att saker sällan går som planerat. Som vi l...

Presentation


Namn: Malin
Ålder: 29 år
Familj: Förlovad med Andreas, mamma till Isac född okt 2010, Lovis född okt 2012 och Molly född juli 2014.
Bor: I en villa i Karlstad.
Arbetar som: VVS-konstruktör på WSP.

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7
8 9 10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20 21 22
23
24 25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards